ΕΡΤ

Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Το κούρεμα της ... μνήμης


Στο διάγγελμά του στον κυπριακό λαό, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είπε πως η Κύπρος περνά τις πιο τραγικές στιγμές από την τουρκική εισβολή του 1974. Δεν ήταν ο μόνος που έκανε αυτό τον συσχετισμό –μετά την απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο-, αφού υπήρξαν και αρκετοί ακόμα.

Καταλαβαίνω πως τα μυαλά των ανθρώπων έχουν υποστεί μεγάλη βλάβη –και οι περισσότεροι νομίζουν πως ο άνθρωπος έρχεται στη ζωή για να έχει καταθέσεις, σπίτια και αυτοκίνητα- αλλά καλό θα ήταν να μην μπαίνει στην ίδια πρόταση η τουρκική εισβολή με το κούρεμα των καταθέσεων.

Σε αντίθεση με τον Νίκο Αναστασιάδη –και όσους συμφωνούν μαζί του-, μπορώ να θυμηθώ τραγικές στιγμές για την Κύπρο μετά την εισβολή και πριν το κούρεμα. Πιο τραγικές από ένα κούρεμα των καταθέσεων.

Δεν θα ήθελα να τις αναφέρω τώρα αλλά δεν πιστεύω πως γίνεται τυχαία η ταυτόχρονη αναφορά στην τουρκική εισβολή και το κούρεμα των καταθέσεων. Και αυτό είναι χυδαίο.

Οι Έλληνες –και οι άλλοι λαοί- δεν κινδυνεύουν από το κούρεμα των καταθέσεων. Έζησαν και πολύ πιο φτωχικά από σήμερα. Και χωρίς καταθέσεις.

Οι Έλληνες κινδυνεύουν από το κούρεμα της μνήμης τους.

Η Μνήμη είναι η περιουσία μας.

Μόνο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: