ΕΡΤ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

H Εθνική υπερηφάνεια που αφάνισε την αυτοκριτική μας

Νιώθεις πως η χώρα σου έγινε ρεζίλι των σκυλιών. Αισθάνεσαι πως χάλασε η εικόνα του Ελληνισμού στο εξωτερικό. Πληγώνεται η εθνική σου υπερηφάνεια γιατί σε αντιμετωπίζουν σαν ζητιάνο. Οι τουρίστες στα νησιά έρχονται απο φιλανθρωπία για να σου πετάξουν ένα ξεροκόματο. Σε όλη την Ευρώπη σε κυνηγάει το στίγμα του διεφθαρμένου και του τεμπέλη. Δεν παίρνεις την ίδια ικανοποίηση που έπαιρνες κάποτε, όταν έλεγες στους ξένους πως κατάγεσαι απο την Ελλάδα. Κανένας δεν σε εμπιστεύεται πια. Κανένας δεν σε θαυμάζει, όπως νόμιζες. Μέσα στην παραφροσύνη σου παραμιλάς ακόμα, κάτι για τα φώτα του πολιτισμού, κάτι για μια τουρκοκρατία, κάτι για μάχες και θριάμβους...

Καημένε. Εκείνη η εικόνα που είχες φτιάξει στο μυαλό σου , πως δήθεν είσαι κάποιο λιοντάρι που τριγυρνάει δίπλα σε πανάρχαιους κίονες , ήταν μια αυταπάτη. Αποδεικνύεις καθημερινά πως είσαι ένα ποντίκι, που κρύβεται ανάμεσα στα χαλάσματα της ιστορίας.


Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να ντρέπεσαι που εκπαίδευσες τον εαυτό σου και τα παιδιά σου να σκέφτονται έτσι. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι που λογάριασες την ιστορία σαν να ήταν κάποιο ακριβό ρολόι με το οποίο θα κάνεις φιγούρα. Την επέλεξες την μοίρα σου, μην γελιέσαι. Διάλεξες τα μάρμαρα που φωτογραφίζουν οι τουρίστες και τις περικεφαλαίες των αρχαίων πολεμιστών. Δεν έδωσες κάμια σημασία στην πραγματική σου κληρονομιά. Τα φαντάσματα με τους λευκούς χιτώνες σε είχαν προειδοποιήσει. Το "φαίνεσθαι" , τα "θέαματα" και οι "πολυτέλειες" διαφθείρουν τον νού και την ψυχή. Σου είχαν επισημάνει πως χωρίς αυτάρκεια δεν υπάρχει και ελευθερία. 
Τίποτα δεν έμεινε μέσα στο ξερό σου το κεφάλι. Διάλεξες να ζήσεις  μέσα στα μπουντρούμια του Αδη.

Εκεί βαθιά μέσα στις ψευδαισθήσεις. Να σε ενοχλεί όταν στο ταξίδι "για ψώνια στο Λονδίνο", ο ταξιτζής σε κοιτάει υποτιμητικά αλλά να φυγοπονείς οταν περνάς μπροστά απο τον άστεγο. Είσαι νεκρός καημένε. 
 http://epithromes.blogspot.gr/2012/06/blog-post_30.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: